PLE ja portfolio

Kaikki yhteystiedot ja linkit portfolioihin

PLE = Personal Learning Environment

Ks. Steve Wheeler: http://steve-wheeler.blogspot.fi/2010/07/anatomy-of-ple.html

PLElms

Käytä opinnoissasi kaikkia haluamiasi digitaalisia ympäristöjä oppimisesi edistämiseksi. Kerää tehtäväksiantojen perusteella tekemäsi tuotokset portfolioosi. Yksi portfoliolinkki toimitetaan aluksi yhteiseen taulukkoon: linkit portfoioihin (sovitaan yhdessä julkisuudesta). Sitä kautta voi lukijaa ohjata aina eteenpäin. Jaa katseluoikeuksia portfolioosi vähintään opettajille sekä opintopiirillesi.

Muista myös, että heti ei tarvitse olla valmis portfolio. Useinhan portfolion hyödyntäminen oppimisessa näyttäytyy seuraavasti:

TwoFaces1

Kuva: Helen Barett

Portfoliotyökaluksi sopii monenlainen digitaalinen ympäristö, kuten wiki, blogi, verkkosivu, eKirja jne. Tässä on muutamia sovelluksia, joita voit niin halutessasi kokeilla portfolioympäristöiksi:

Lue lisää mPortfolioista: https://sites.google.com/site/mportfolios/home

Portfolioksi kerätään mm. seuraavia asioita:

  • artikkelit
  • kaikki tehtävien palautukset
  • oppimispäiväkirja
  • opetusharjoittelun suunnitelma
  • hops

Oppimispäiväkirja

Oppimispäiväkirja (blogi) on kokemuksellinen, oman oppimisen arvioinnin ja kehittämisen väline. Oppimispäiväkirjan avulla voi kuvata kokemusmaailmaa, tukea persoonallista kasvua sekä tunnistaa omaan oppimiseen liittyviä kehittämiskohteita. Se on jatkuvan arvioinnin ja ideoiden tallentamisen väline.

Oppimispäiväkirjalla on useita myönteisiä puolia, erityisesti sen avulla voidaan tukea opiskelijan itseohjautuvuutta ja itsearviointia. Oppimispäiväkirja edistää opiskelijan reflektointia siitä, mitä ja miten hän on oppinut. Päiväkirja antaa tietoa opintojen edistymisestä sekä rohkaisee ja motivoi opiskelijaa opinnoissaan. Se on myös käsitteiden, asioiden ja teorioiden selkiyttäjä. Lisäksi oppimispäiväkirjan kirjoittaminen on hyvä tapa kehittää omia valmiuksiaan tekstin tuottamisessa.

Ohjeeksi oppimispäiväkirjan kirjoittamiseen:

  • Kirjoita itseäsi varten.
  • Mm. blogi on hyvä paikka oppimispäiväkirjalle.
  • Ennen opintojakson alkua tarkista tavoitteet ja arvioinnin kohteet ja kriteerit. Aseta omat tavoitteesi näihin pohjautuen.
  • Opintojakson päätyttyä reflektoi omaa osaamistasi suhteessa opintojakson tavoitteisiin sekä itsellesi asettamiisi tavoitteisiin.
  • Liitä linkkinä tai muutoin oppimispäiväkirja portfolioosi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s